4.9 טריליון $, זה סכום המכירות המטורף הצפוי בשנת 2021 בתחום המסחר האלקטרוני, ואם אתם עדיין לא יודעים מה זה איקומרס ואיך מצטרפים ל-"חגיגות המכירות" ברשת, זה הזמן להיכנס לעניינים…
פירוש המילה e-commerce הוא מסחר אלקטרוני, כאשר האות E באה מהמילה ELCTRONICS והפירוש המילולי של המילה COMMERCE בעברית הוא: מסחר.
תחום מסחר זה הפך בשנים האחרונות לאחד מהתחומים "החמים" ביותר בתעשיית האינטרנט העולמית, כאשר יותר ויותר חברות, עסקים וארגונים בכל תחומי התעשייה, המסחר והשירות (ובכל סדר גודל עסקי), מציעים את שירותיהם ומוצריהם למכירה מקוונת באמצעות רשת האינטרנט.
איקומרס – מתי הכול התחיל?
זירת המסחר האלקטרוני החלה עוד בימיה הראשוניים של רשת האינטרנט בשלהי שנות ה-90 של המאה החולפת. באותם שנים, הכניסה לעולמות המסחר האלקטרוני הייתה נחלתם של חברות מסחר גדולות בלבד, כאשר פעולות המסחר האלקטרוני חייבה את החברות השונות בהשקעות כספיות גדולות אשר יועדו גם לצרכי פיתוח מערכות אינטרנטיות המאפשרות מכירה מקוונת וגם לצרכי הקמתם של מנגנונים לוגיסטיים למטרות תפעול מערכי הייצור, המשלוח וכדומה.
מכיוון שבאותם שנים, תחום המסחר האלקטרוני היה עוד בחיתוליו, ומכיוון שאחוז הקונים הפוטנציאליים (מספר הגולשים ברשת) היה נמוך באופן משמעותי בהשוואה להיום, הרי שחלק לא מבוטל מהחברות שהחלו לשווק את מוצריהם באמצעות המסחר האלקטרוני, נאלצו להפסיק את פעילותן.
יחד עם זאת, חלק מהשחקנים המובילים באותן שנים בתחום המסחר האלקטרוני, הצליחו לבסס את מעמדם והפכו עם השנים ל- "מעצמות ענק" בתחום, וביניהם: אמזון ו-איביי.
כיום, תחום המסחר האלקטרוני הוא נחלת כלל העסקים והחברות המעוניינים לשווק ולמכור את מוצריהם ושירותיהם דרך הרשת, כאשר במהלך שנת 2020, עקב התפשטותו של נגיף הקורונה ברחבי העולם, גם עסקים שטרם היו שחקנים בזירת המסחר האלקטרוני, מצאו את עצמם נדרשים "לעלות על המגרש" ולהכיר את התחום.
אז מה זה בתכל'ס איקומרס?
תחום ה- Ecommerce מסווג לשלושה סוגי אתרים באמצעותם ניתן לפעול בזירת המסחר האלקטרוני:
כל סוגי אתרי המסחר המיועדים לקהל גולשים פרטי – קטגוריית מסחר אלקטרוני זו ידועה בשם B2C והיא מבוססת על עסקאות מקוונות המתבצעות בין גורם עסקי (בעלי אתר המכירות) ללקוח פרטי (גולש).
כל סוגי אתרי המסחר המיועדים לקהל גולשים עסקי – קטגוריית מסחר אלקטרוני זו ידועה בשם B2B והיא מבוססת על עסקאות מקוונות המתבצעות בין שני גופים עסקיים.
כל סוגי האתרים המאפשרים לגולשים פרטיים ועסקיים לסחור ביניהם – קטגוריית מסר אלקטרוני זו ידועה בשם C2C והיא מבוססת על עסקאות פרטיות המתבצעות בין הגולשים באתר, כאשר האתר עצמו משמש כפלטפורמת מסחר המפגישה בין הגולשים. בקטגוריה זו נכללים בין היתר אמזון, איביי, עליבאבא וענקי מכירות נוספים, וזאת לצד אתרי מכרזים, אתרי קניות חברתיות, אתרי מכירות קבוצתיות וכדומה.
כיצד מתחילים למכור מוצרים ושירותים ברשת?
במידה וגם אתם מעוניינים להפוך לשחקנים (ברמות כאלו ואחרות) בזירת המסחר האלקטרוני, עומדות בפניכם שתי חלופות מרכזיות לצורך כך, הראשונה היא באמצעות הקמת אתר איקומרס באמצעותו תוכל לפעול בזירת ה-B2C או בזירת ה-B2B (תלוי בסוג ואופי המוצרים אותם אתם מעוניינים למכור באופן מקוון, והשנייה היא במסגרת הקמת חנות אינטרנטית באמצעות אתרי C2C.
בשני המקרים, תהליכי ההקמה כרוכים בעלויות כספיות לא מבוטלות, וזאת בהתאם להיקף המוצרים/שירותים אותם אתם מעוניינים לשווק ובהתאם לסדר גודל הפעילות המתכוננות.
יחד עם זאת, הקמת אתר אינטרנט מסוג B2C או B2B כרוכה בעלויות גבוהות יותר, וזאת לנוכח העובדה שהליכי הניהול והתחזוקה של אתרי איקומרס מחייבים אתכם בהשקעות כספיות חודשיות במגוון רחב של מערכות ושירותים כגון: שירותי סליקה, שירותי אבטחת מידע, שירותי קידום לצרכי קידום האתר ברחבי הרשת ועוד.
טיפים להקמת אתר איקומרס / חנות אינטרנטית
החלטתם להקים חנות אינטרנטית או אתר איקומרס למטרות ביצוע עסקאות מכירה מקוונות, לפניכם מספר טיפים מעשיים לתחילת הדרך:
בצעו מחקר שוק מקדים – בדקו לעומק מהו פוטנציאל השוק בתחום העסקי הרלוונטי לגביכם ובדקו מהן היקף העסקאות המקוונות המתבצעות מדי שנה, חודש ויום בתחום זה.
אפיינו את קהלי המטרה – הגדירו בצורה המדויקת והמורחבת ביותר את קהלי היעד אליהם אתם מכוונים ונסו להבין מהן התובנות הצרכניות היכולות להניע אותם לפעולה.
אל תוותרו על ייעוץ מקצועי – היוועצו עם אנשי מקצוע העוסקים ומתמחים בהליכי הקמה ופיתוח של אתרי איקומרס, וכמו כן, היוועצו עם מומחי שיווק דיגיטלי.
פעולות ראשוניות אלו יאפשרו לכם לבחון את כדאיות וגובה ההשקעה הכספית בפיתוח אתרי איקומרס, ובנוסף, יסייעו לכם לבנות אתר מכירות שיידע לעשות עבורכם את העבודה.